ABANS DE RES...



    
QUÈ VOLS FER?



Abans de res, cal que et plantegis com vols que sigui el teu estiu. Qualsevol idea és vàlida si tens en compte tots els factors que hi intervenen: temps, diners, motivacions, etc.

Abans de marxar, et pot anar bé fer-te aquestes preguntes:


AMB QUI VIATJO?

Pots viatjar sol o sola o en companyia, això ja ho saps, però assegura’t que tens gustos
semblants als de les persones amb les que viatgis. Tantes hores junts fan compartir moltes
experiències, i perquè siguin positives, pensa amb qui vols viatjar i per què.


ON VAIG?

En singular o en plural, tria una destinació que t’agradi. Si algú t’imposa la destinació, ja hi
aniràs amb una actitud negativa i repercutirà en tot el viatge. També has de pensar si vols
o voleu fer-ho pel vostre compte o fer un viatge organitzat.


QUÈ FAIG?

Quin tipus de viatge vols fer: cultural, d’aventura, solidari, lúdic, d’aprenentatge, de relax?
Correspon a la realitat del país i a l’indret on vols anar? Informa-te’n.


COM ORGANITZO EL VIATGE?

Com vols anar a la teva destinació? Quan t’hi vols gastar? Aquests aspectes són clau per
començar a planificar el teu viatge i escollir l’opció que més et convingui.


QUÈ HEM DE SABER?

Quin temps farà és important a l’hora de viatjar però també ho són els aspectes burocràtics
i de seguretat com ara quins documents i quines vacunes necessiten per marxar.




DOCUMENTACIÓ I CANVI DE MONEDA

Per moure't dins la Unió Europea només necessites el document d'identitat, però, si vols anar més enllà, a la majoria de països necessitaràs el passaport. Les persones menors
d’edat, a més de la seva documentació d’identificació personal, necessiten un document
d’autorització signat pels pares.


Al Ministeri de l'Interior espanyol et diuen com i on pots obtenir el passaport i també què
has de fer si el perds.


Hi ha països que demanen unes condicions o documents (visats, certificats de vacunació, divises... ) per entrar-hi. Compte: alguns d'aquests tràmits –especialment els visats– gairebé mai no es fan d'un dia per l'altre i, per tant, cal preveure'ls amb prou antelació.
  
Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació:  informació sobre els requisits d’entrada als diferents països.


Abans de marxar és molt important que sapiguem l'adreça i el telèfon del consolat o l'ambaixada espanyola del país que vulguem visitar per si ens trobem amb cap urgència (robatori, pèrdua de documentació important o qualsevol imprevist greu). Si preveiem d'estar-nos-hi molts dies, és convenient que ens registrem al consolat perquè ens puguin trobar fàcilment en cas de necessitat. Allà on no hi hagi ni ambaixada ni consolat espanyols, podem adreçar-nos a la seu d'un altre país de la Unió Europea, on gaudirem dels mateixos drets.

D'una altra banda, si hem de tramitar un visat, ens haurem de posar en contacte, amb temps, amb el consolat del país que vulguem visitar.

 Embajada online: ambaixades i consolats de tot el món en línia.

Monedas antiguas de todo el mundo ....
 Foto de archivo - 3545569


Canviar euros per divises estrangeres sembla fàcil, però convé seguir uns quants consells per a no perdre-hi diners innecessàriament. La millor solució és fer un càlcul aproximat de quant necessitarem per al viatge i canviar les divises a l'entitat bancària habitual. Si viatges amb la targeta de crèdit, comprova la data de caducitat, el límit del crèdit i que sigui acceptada pel país que visites.
Clica aquí per accedir al convertidor de divises en línia





CONSELLS SANITARIS


Per gaudir plenament de les vacances hem de pensar en la salut. La preparació del viatge ha d'incloure sempre una bona informació sanitària del país de destinació i dels riscs i precaucions que hem de prendre per estalviar-nos problemes. Si vas a països tropicals, els centres de vacunació de Sanitat Exterior i els especialitzats en medicina tropical t'informaran de quines vacunes són obligatòries i recomanables segons la destinació. Vés-hi amb temps, perquè hi ha vacunes que només són efectives al cap de quinze dies o un mes.


Consorci sanitari de l’anoia - Salut ivacances: hi trobaràs recomanacions imprescindibles per gaudir de les vacances amb salut: des de consells de manteniment durant el viatge fins a un llistat dels centres de vacunació internacional de Catalunya.
Tel. 938075500



Quan te'n vagis de viatge, pensa a garantir unes mínimes prestacions sanitàries per si et trobes malament o hi ha cap emergència mèdica. Amb la Targeta Sanitària Individual del Servei Català de Salut tindràs garantida l'assistència sanitària pública, tant si vas per Catalunya com si vas per la resta de l'estat espanyol. En aquest darrer cas, també és recomanable que t'emportis el carnet de la Seguretat Social perquè en alguna comunitat autònoma te'l poden demanar.
Si et vols desplaçar temporalment (menys de 3 mesos) per la Unió Europea o per alguns països de l'Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Liechtenstein i Noruega), hauràs de tramitar prèviament la Targeta Sanitària Europea, que et dóna dret a rebre les prestacions sanitàries públiques que hagis de menester. Per sol·licitar-la, vés a un Centre d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS).

Finalment, si viatges a un país de fora de la UE informa't prèviament si té un conveni amb l'Estat espanyol que garanteixi l'atenció sanitària.

Als països amb els quals no hi ha conveni, en principi l'assistència sanitària anirà a càrrec teu.
De totes maneres, quan anem a l'estranger sempre és convenient contractar una assegurança mèdica per ampliar la cobertura pública i resoldre imprevistos durant el viatge. Recorda que si tens el Carnet Jove, disposes d’una assegurança de viatge gratuïta. També, si pagues el bitllet d'avió o el viatge amb targeta VISA, pots tenir dret a una assegurança (cal que consultis si la teva entitat financera inclou aquesta prestació).
Si has de dur medicines prescrites pel metge o les has hagut de comprar legalment al teu país o al d’arribada, porta només la quantitat que correspongui a les teves necessitats personals. Els animals domèstics necessiten un passaport especial per viatjar per la Unió Europea, a més d’un certificat de vacunació contra la ràbia vàlid per gossos i gats. Aquests certificats estan normalitzats i te’ls pot proporcionar el teu veterinari.



RECOMENACIONS DE SEGUETAT




Durant el viatge, o abans, val la pena que emprenguem un seguit de mesures que ens poden estalviar maldecaps o situacions desagradables, com ara qualsevol conflicte, o bé la pèrdua o el robatori de les pertinences i la documentació personal.
És recomanable de visitar la pàgina del Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació (MAEC), que informació de la situació de cada país i adverteix dels possibles riscs, especialment d'aquells llocs on el context pot ser més inestable. Una altra opció és donar una ullada als fòrums dels portals de viatges.
És recomanable que facis una fotocòpia del passaport o DNI i del bitllet d'avió, i la guardis en un lloc diferent d'allà on tinguis la documentació original. També pots escanejar tota aquesta documentació abans d'anar-te'n i enviar-te l'arxiu a un correu web al qual puguis accedir durant el viatge.




RECURSOS PRÀCTICS PER

 ORGANITZAR EL TEU VIATGE


Guies de països en línia


Guíadel mundo: Dóna informació turística de la majoria de països del món i et permet cercar per continents, països o capitals del món.

PortalEuropeo de Juventud: Informació pràctica sobre països europeus (especialment). Guia de recursos i consells per viatjar, treballar o estudiar a la UE amb un pressupost reduït.

Lonely Planet: pots consultar miniguies de cada país elaborades per aquesta coneguda editorial i llegir les recomanacions i consells que els viatgers han deixat als fòrums geogràfics.

Guía Trotamundos: espai on pots descarregar-te en format PDF guies de viatges per Europa, Austràlia i Estats Units. Inclou butlletí mensual de notícies per a viatgers/es.





Consells i recomanacions per a viatgeres i viatgers


 Ministeri d'Afers Estrangers iCooperació (MAEC): Recull de països amb informació sobre recomanacions de viatge, condicions sanitàries i de seguretat, dades històriques, indicadors econòmics, etc.

  

Més informació i adreces d’interès



Tourism OfficesWorldwide Directory: guia i directori de les oficines de turisme oficials de tot el món (organitzades per països).

Gente para viajar: web on podràs compartir experiències, consells i recursos i conèixer i trobar companys i companyes de viatge.

Viatgeaddictes: web per als addictes a viatjar de manera alternativa i lliure pel món. Inclou consells, fòrum d’experiències i guia per organitzar un viatge.

Gencat –Viatgeteca: recursos, consells i directori de webs relacionades amb viatges i joventut (clicar "viatgeteca" a la web).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada